Schenking Bot Waarderingsfonds aan nieuwe koepel Sterrenwacht

Het Bot Waarderingsfonds (BWF) verraste bestuur en donateurs van Sterrenwacht Saturnus zaterdagmiddag 18 mei met een cheque ter waarde van € 1.500,- als bijdrage voor de realisatie van de gloednieuwe waarnemingskoepel waar de sterrenwacht naar streeft. “Onze huidige koepel dateert van 1982 en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd”, aldus voorzitter Paul Volman. “Deze donatie van het Bot Waarderingsfonds is dan ook heel welkom.”

De halve bol op het dak van het gebouw aan de Van Veenweg, die als observatorium dient, kan open zodat telescopen naar de hemel kunnen worden gericht om naar de sterren en planeten te kijken en unieke foto’s te maken. De polyester koepel heeft echter zijn beste tijd gehad. De in 2011 gemotoriseerde constructie loopt regelmatig vast, sluit niet altijd volledig en dreigt te gaan lekken, wat desastreuze gevolgen kan hebben voor de kostbare apparatuur die in de ruimte staat. De gewenste nieuwe, grotere koepel (5,5 meter) is een kant-en-klaar fabrieksexemplaar met nieuw railsysteem, die verder open kan en meer ruimte biedt om telescopen naar het sterrenstelsel te richten. Ook biedt de ruimte meer plaats om mensen te laten meekijken.

Het Bot Waarderingsfonds werd 1987 in het leven geroepen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Bot Bouw, met als doel om verenigingen, stichtingen en andere maatschappelijke initiatieven, die zich vrijwillig inzetten voor de Heerhugowaardse samenleving, in stimulerende woorden en financiële gebaren te waarderen. De keuzecommissie bestaat uit Frits Weel, Eugènie Herlaar, Patricia Smagge en Danny Overtoom (namens Bot Bouw). Eerder dit jaar ontving Schrijverswaard al een donatie van het Bot Waarderingsfonds.

Voorzitter Paul Volman (tweede van rechts) neemt namens Sterrenwacht Saturnus de cheque in ontvangst uit handen van het bestuur van het Bot Waarderingsfonds. (Foto: Theo Annes; Tekst Rodi Media)